• Asam Pedas Ikan temenung

    Ari ni aku nak gtau camna laki masak asam pedas.. Hehehe...

    Bahan-bahan
    6 biji  cabai kering.
    1 ulas bawang merah
    1 ulas bawang putih
    belacan sebesar dadu
    garam
    asam keping
    6 biji bendi
    4 ekor ikan temenung
    sekuntum bunga kantan
    daun kesum

    Cara-cara
    1. Sila blend cabai kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Blend secukup rasa a.k.a suka hati.
    2. Dah blend tu panaskan minyak kat periuk.. Boh la benda yang kita blend tu.. tumis ckit bagi naik bau..
    3. Pastu tambah air.. suka hati ar nak boh banyak mana pon.. then bubuh asam keping.Pastu bubuh daun kantan ngan daun kesum.. Bubuh garam secukup rasa ya..
    4. Bagi kuah tu mendidh ckit pastu  bubuh ikan.. then boh la bendi...


    Hahahaha... kan dah siap... senang je....

0 comments: